Medische achtergrond

Thermografie komt van het Griekse "thermos" en " graphein" wat zoveel wil zeggen als "warmte" en "schrijven".

De introductie van de contact thermografie voor medische onderzoeken start in de jaren 1970, waar de E.L.C. (Encapsulated Liquid Crystals) platen gebruikt worden voor de massale screening van borstkanker. Rond 1980 komen de HPCT (high performance thermographic plates) tot stand, beter bekend als de gepatenteerde "SINOTEST". Enkele jaren later worden de latex gebaseerde E.L.C. platen ontwikkeld, voornamelijk voor gebruik in de medische sector. Deze geven een perfecte aansluiting op de volledige te behandelen zone, zelfs de meest onbereikbare.

Vloeibare Kristallen hebben zowel eigenschappen van "liquides” (lage viscositeit) als van kristallen (lichtreflectie genereert kleuren). Cholesteric Liquid Crystals (C.L.C) zijn derivaten van cholesterol esters. Hun spiraalvormige structuur wijzigt afhankelijk van de temperatuur. Elke wijziging van de spiraalvormige structuur leidt tot een verschil in de afgebroken stralen die reflecteren in verschillende kleuren, zoals een prisma.

Hierdoor kunnen temperatuurverschillen gevisualiseerd worden wat uitermate handig is bij de detectie van bindweefsel ontstekingen of Cellulitis.

_contact thermografie medische achtergrond 2 in slideshow.jpgDetails
_contact thermografie medische achtergrond 1 in slideshow.jpgDetails
_contact thermografie medische achtergrond 3 in slideshow.jpgDetails